Saltar apartados

raimon graells i fabregat

PROFESSOR INVESTIGADOR RAMÓN Y CAJAL

ÀREA DE PREHISTÒRIA

 

Raimon Graells i Fabregat va nàixer a Barcelona. Va realitzar la seua formació a la Universitat de Lleida (UdL), on es va doctorar en 2009 amb la tesi “Anàlisi de les manifestacions funeràries a Catalunya durant els ss. VII i VAIG VEURE a. C. Societat i Cultura Material: l'assimilació d'estímuls mediterranis” (Premi extraordinari de doctorat). Entre 2010 i 2012 va ser beneficiari de l'Alexander von Humboldt Postdoctoral Fellow que va desenvolupar en el Römisch-Germanisches Zentralmuseum de Magúncia (Alemanya). De manera ininterrompuda des de la finalització de la beca AvH (2012) i fins a gener de 2020ha desenvolupat la seua carrera investigadora en el RGZM ja siga amb contractes del mateix institut d'investigació o amb finançament de la Deutsche Forschungsgemeischaft (DFG).

En 2018 ha sigut Visiting Professor en la Université de Tolosa II, Jean Jaurès, i en 2019 ha sigut Visiting Professor en la Università degli Studi di Salern. En totes dues institucions ha impartit Arqueologia Grega.

Des de 2018 és membre corresponent de l'Institut Arqueològic Alemany (Korrespondierenden Mitglied dónes Deutschen Archäologischen Instituts). En 2018, el seu treball “Cuirasses hel·lenístiques decorades. Oπλα καλα', els ‘Siris Bronzes’ i el seu context” va ser guardonat vencedor del XVIII premi L’Erma di Bretschneider (Roma, Itàlia).

En 2019 ha sigut classificat primer en la convocatòria de contractes d'investigació Ramón y Cajal (2018).

Línies de recerca.

Les seues investigacions s'han centrat en diferents casos d'estudi complementaris i entrellaçats entre si i configuren la seua producció científica. Les seues principals línies de recerca són:

L'estudi de la cultura material de l'edat del ferro de la Península Ibèrica (s. VII-III a. C.). Especialment les necròpolis del NE peninsular, amb publicacions monogràfiques d'algunes d'elles (Milmanda, El Cap) o síntesi sobre aqueixes (PhD); la cultura material, amb especial atenció a les fíbulas i fermalls de cinturó (amb la monografia sobre els fermalls de cinturó amb decoració prevista en el motle – al costat de A.J. Lorrio- o la col·lecció del RGZM, entre múltiples articles);
Estudi de les interaccions mediterrànies que van desenvolupar les societats de la Península Ibèrica amb, principalment, les societats d'Itàlia i Grècia a través de la cultura material (s. VIII-III a. C.). Especialment les dinàmiques d'interacció entre poblacions indígenes i pobles mediterranis a través de l'adopció del banquet o mitjançant el mercenariado (tema objecte d'una monografia); les importacions mediterrànies en la Península Ibèrica, especialment les metàl·liques (etrusques, campanes, magne-gregues i gregues);
L'estudi de l'armament defensiu al Mediterrani (s. VIII-III a. C.). Les armes defensives, especialment cascos i cuirasses, que han generat publicacions tant de conjunts hispans (cascos hispà-calcídicos, o les cuirasses de discos) com de contextos itàlics (Lavello, Metaponto, etc.) o grecs (Olímpia); la celebració de la guerra en contextos votius i sacres, com el santuari panhelénico d'Olímpia o l'Athénaion de Paestum (tots dos objecte de monografies sobre part de les seues ofrenes votives).

Aquest últim aspecte, relacionat amb les armes i la guerra antiga, ha motivat que repetidament haja sigut organitzador de congressos i seminaris de caràcter internacional (la majoria d'ells publicats en les seues corresponents actes.

 

 

  • Adreça: Apartat Correus 99 E-03080 Alacant
  • Telèfon: 96 590 3400 Extensió: 1409
  • E-mail: raimon.graells@ua.es
  • Tutories:

DOCÈNCIA 2020-21

Grau:
Màster Universitari en Història del Món Mediterrani y les seus Regions: De la Prehistòria a la Edat Mitjana:

Departament de Prehistòria, Arqueologia, Hist. Antiga, Fil. Grega i Fil. Llatina


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3663

Fax: (+34) 96 590 3823

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464